Cortenstalen bloembakfashion – Aanbestedingsnieuws

Cortenstalen bloembakfashion

Ook de openbare ruimte is aan mode onderhevig. In de jaren 70 doken overal grindtegel plantenbakken op. Zei je woonerf, dan zei de gemeente in de jaren ’80: spoorbielzen bloembakken. In de jaren 90 kwamen de te gladde oranjerode smalle klinkers in opkomst. Zeg je 2018 en later, dan zeg je plantenbakken van Cortenstaal, de nieuwste mode in gemeenteland, waar wordt die nou door ingegeven?

Aanbestedingsnieuws vermoedt door de complexiteit van de aanbestedingsprocedure waardoor te veel groenbeslissingen in de uitvoering bij de aannemer komen te liggen. Meestal ook net bij die aannemers die vaak stalen damwanden vervangen.

Aanbestedingsnieuws doet het denken aan een onovertroffen Suske en Wiske, de stalen bloempotters. Een stalen bloembak. Dat doet toch denken aan een stalen bloempot? Een geheim genootschap van mannen die anoniem willen blijven door middel van het dragen van een stalen bloempot over het hoofd, omdat zij het eiland Amoras willen bederven met verfoeilijke hoogbouw, een toren van Babbelar.

Wat is er mis met struiken in de volle grond? Aanbestedingsnieuws begrijpt het niet. Oude iepen van 75 jaar en 15 meter hoog zijn pas echt een insectenhotel.

Is het wat? Speciaal voor u geëvalueerd: Cortenstalen plantenbakken. De bakken bevatten naast ijzer ook mineralen als fosfor en zouden daarom ook goed zijn voor planten. Een bak is weleens nodig, om de uitspoeling van zand tegen te houden en de wortels niet bloot te laten liggen; maar er is ook een schaduwzijde. Bakken voorkomen ook afwatering naar en waterberging in de bodem, met als gevolg overbelasting van het riool en verwoestijning onder het plaveisel. Wortels houden naast zand en water ook micronutrienten vast. Onder de stoep heb je die zo niet meer veel over, als er geen plant in de grond staat, en dat verschraling van het zand leidt weer tot meer verzakkingen van tegels, waar dan weer bomen de schuld van krijgen. En dat leidt dan weer tot kaalkap en boze bewoners en nog meer malle bloembakken.
Wat voor planten groeien er? Nou het zijn geen inheemse  rododendrons die daarin kunnen groeien. Het zijn met name kleine kruiden die in de bakken het vol weten te houden zoals fluitekruid en vergeet me nietjes, steevast met een kort bloeiseizoen. Heel lief en mooi blauw maar die vangen geen tropische moessons op. Wortels kunnen worden gekookt onder de hitte die staal uitstraalt, aldus Engelstalige plantenforums die niet door de Nederlandse staalindustrie zijn beïnvloed. Daar merkte Aanbestedingsnieuws niet veel van maar het klopt dat de begroeiing het in de pot door de afwezige drainage het moeilijk heeft. Bij regen is er te veel water in de bak. Bij droogte is er geen toegang tot grondwater. Totaal niet rainproof. Terwijl Amsterdam alle kennis en kunnen in huis heeft om dit groen, botanisch verantwoord en rainproof op te knappen. Waarom is die kennis niet uitgevraagd en opgevolgd? Niet genoeg stalen bloembak?

Met de veronderstelde hitte zou het misschien kunnen helpen voor de aanplant van exotischere bomen die klein kunnen blijven zoals olijven en vijgen, cactussen en vetplanten. In dit klimaat echter,hebben die veel te veel regen en dan gaan de plantjes alsnog dood. Het valt ook wel mee, met wat de natuur zichzelf aandoen. In de praktijk blijkt de gewasschade te worden veroorzaakt door middelgrote zoogdieren die er hun sporen ook nalaten, (zie foto 1).

De bedreiging komt niet alleen van de bak zelf, wanneer eenmaal gaten in de begroeiing zijn ontstaan, en de bak zo’n 20 c.m. boven de grond uitsteekt, komen er honden, kinderen en uiteindelijk ook ouders in te zitten. Bankjes zijn namelijk weggehaald tegen daklozen. Zodat de ouderen bij elkaar op schoot moeten op dw enige 2 houten bankjes, die het monumentale gietijzer hebben vervangen.

Wat zijn dat dan voor uitstekende spoorbielzen in het midden van die bak? Die totempalen? Nou dat zijn dus de insectenhotels die zijn gemaakt in de oude iepen, die er voorheen stonden en de straat koel hielden. Dit is vermoedelijk gedaan, om de schoffering van bewoners nog maar eens even iets erger te maken. 1600 bewoners hebben de petitie voor het behoud van alle bomen aan de Eerste van Swindenstraat getekend. Ook hingen er kunstenaars nog breiwerken en odes aan de bomen. Het mocht niet baten. De straat moest van GroenLinks, PvdA en D66 een hitteparadijs van Cortenstaal worden.

Nog weer minder parkeerplekken en een minimale natuur en door minder bomen verlies van schaduw en opwarming van de straat. Wie er ook verantwoordelijk was voor de provo vergroeningen in de pijp, GroenLinks wethouder Rick Vermin, opdrachtgever van de herinrichting Tweede van Swindenstraat, kan zich bogen op de straat met minder bomen, minder schaduw, minder ruimte voor laden en lossen voor de markt en de middenstand, minder parkeerplek en dus deze cortenstaal bakken, met peperdure hotels voor insecten, net als bij mensen: peperduur, vol vliegen dooor het afval wat van alle kanten aan komt waaien en geen ruimte voor een bijenkorf.

Het insectenhotel is representatief voor de aanpak van het project: minder oppervlakte voor fauna, minder groen, niet werkelijk het hoofd biedend aan de eigen veroorzaakte huisvestingsproblemen en dus ook minder links. Maar wel heel stalen bloembak. Als de aannemers niet uit de andere kant van het land kwamen zouden ze zeker voor dit stadsdeelbestuur hebben gestemd; als je had kunnen stemmen voor dit stadsdeelbestuur dat ondemocratisch reageert over 140.000 AmsterdamOosters. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) vond het immers maar een onnodige bestuurslaag en schafte de stadsdelen af.

Fashionterreur dus, van dezelfde aard als waarmee er ineens sinds 2016 geen ribbroek voor dames meer te krijgen is. Heden ten dage word je om de oren geslagen met truttige tule in pasteltinten en beige regenjassen. Snik.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »