Combinatie Maaskracht gaat grinddepot aanleggen en erosiekuil vullen voor RWS – Aanbestedingsnieuws

Combinatie Maaskracht gaat grinddepot aanleggen en erosiekuil vullen voor RWS

In de week van 12 augustus 2024 is Rijkswaterstaat gestart met nieuwe werkzaamheden in en langs de Maas bij Meers. Daar wordt een erosiekuil in de rivier gevuld. Verder wordt in het natuurgebied een depot met grind aangelegd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot half november 2024. Maaskracht bestaat uit Van Wijlen infra,  Wetering, MJ Smits en Tenders & Projects.

De erosiekuil in de Grensmaas bij Meers is ontstaan tijdens het hoogwater van juli 2021. We hebben de kuil sindsdien in de gaten gehouden en zien dat hij groter is geworden. Dit is niet wenselijk, onder meer omdat er een dijk in de buurt ligt. Daarom gaan we hem vullen. De kuil is ongeveer 4 tot 5 m diep, dit varieert dus. Hij kan gevuld worden met lokaal materiaal uit de Grensmaas, toutvenant genaamd. Dat is een mengsel van grind en zand.

©Rijkswaterstaat 2024

Het vullen van de erosiekuil gebeurt met behulp van een klein bootje. Dat kan de lading toutvenant in het water lossen, door de bodem van het bootje te openen. Het aanvoeren van het materiaal gebeurt met vrachtwagens die vanaf het aangrenzende l’Ortye terrein, via het natuurgebied van Natuurmonumenten naar de Maas rijden. Er worden stalen rijplaten neergelegd ter bescherming van de ondergrond.

De bodem van de Grensmaas is nu niet ideaal voor de waterplanten, vissen en kleine waterdiertjes die er van nature thuishoren. Daarom doet Rijkswaterstaatt een proef met het toevoegen van grind op een aantal plekken. Welke plekken dat zijn, staat nog niet vast.

Wel wordt alvast een tijdelijk depot aangelegd van grind dat nu vrijkomt bij het graven van de nevengeul bij Maasband. Zo kan men straks lokaal materiaal gebruiken voor de ecologische verbetering. RWS verwacht in 2025 te kunnen starten met de proef.

De locatie van het grinddepot is in het natuurgebied in de buurt van het Bomenmonument op terrein van Natuurmonumenten. Het gaat om zo’n 30.000 m3 grind.

Bron: Rijkswaterstaat, 19 augustus 2024

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »