Brummen houdt aanbesteding voor de vervanging van bruggen – Aanbestedingsnieuws

Brummen houdt aanbesteding voor de vervanging van bruggen

Brummen gaat drie historische bruggen over het Apeldoornse kanaal, die aan onderhoud toe zijn, vervangen. Het gaat om de Hallsebrug, Eerbeeksebrug en Coldenhovensebrug. Een van de bruggen die wordt vervangen is een Baileybrug. Het college van Brummen wil drie kanaalbruggen in één totaalopdracht aan marktpartijen als opdracht aanbieden. Door de bruggen te vervangen voor beweegbare bruggen hoopt de gemeente en de Stichting Apeldoorns Kanaal, het Apeldoorns Kanaal bevaarbaar te maken.

Volgens de gemeente zijn de bruggen volgens een onderzoek van DHV, in slechte staat. In opdracht van de gemeente Brummen heeft DHV een draagkrachtberekening uitgevoerd. Hieruit blijkt dat de huidige (rest)draagkracht van de bestaande bruggen onvoldoende is en niet geschikt voor de beoogde toekomstig vereiste verkeersbelasting (VK450). De draagkracht en technische staat van de funderingspalen is niet onderzocht, evenals de staat van het bewegingswerk.

Het college start nu een inkooptraject dat tot doel heeft de drie bruggen nog dit jaar te vervangen door nieuwe duurzame bruggen met een levensduur van 100 jaar. In het offertetraject is het uitgangspunt dat er bruggen komen die in de toekomst beweegbaar kunnen worden gemaakt. Dit om in te kunnen spelen op het mogelijk in de toekomst bevaarbaar worden van het Apeldoornse kanaal.

“We kiezen daarbij voor een inkoopvariant waarbij we als opdrachtgever te maken hebben met één opdrachtnemer die de bruggen ontwerpt en bouwt. “, aldus verantwoordelijk wethouder Luuk Tuiten. Het is daarnaast een werkwijze die, binnen een duidelijk eisenpakket, vooral ook inschrijvers vrijheid geeft en ruimte biedt om expertise, ervaring en creativiteit in te zetten,” legt verkeerswethouder Tuiten uit. “Wij verwachten dat dit leidt tot een mooi ontwerp, een verstandige planning en een scherpe prijs”.

Het eisenpakket dat nu in het aanbestedingstraject is opgenomen, richt zich op zaken zoals de functies van de bruggen, het beheer en onderhoud en het feitelijk gebruik. “Zo kiezen we er voor om de bruggen aan te leggen met de mogelijkheid ze in de toekomst beweegbaar te maken. In het contract wordt de optie voor het bovenwerk van de bruggen als mogelijkheid opgenomen. Mocht de aanbesteding financieel positief uitvallen is er wellicht al ruimte om een bovenbouw bij een brug te bouwen. Dit om een esthetische meerwaarde te realiseren. Als wethouder die ook verantwoordelijk is voor recreatie en toerisme, zou ik dit een mooie uitkomst vinden.

Mocht de aanbesteding financieel positief uitvallen is er wellicht al ruimte om een bovenbouw bij een brug te bouwen. Dit om een esthetische meerwaarde te realiseren. Als wethouder die ook verantwoordelijk is voor recreatie en toerisme, zou ik dit een mooie uitkomst vinden.” Tuiten geef aan dat voor de vervanging van de drie bruggen een bedrag van 1,7 miljoen euro in de begroting is opgenomen. “Met dat bedrag gaan we er voor zorgen dat er eind dit jaar drie mooie bruggen over het kanaal liggen die verkeerstechnisch weer helemaal voldoen aan de eisen. Ook als het gaat om het zware verkeer als landbouwvoertuigen.” Om de drie bruggen nog dit jaar te vervangen, moet de aanbesteding wel op korte termijn starten.

Bron: Brummen.nl
https://www.brummen.nl/nieuwsberichten/item/artikel/bw-zetten-stap-in-richting-drie-nieuwe-kanaalbruggen/

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *