Breedweer verslaat SW-bedrijf Leeuwarden op MVO-eisen ondanks loonsubsidie

In een artikel op P-Plus laat Directeur Jack Stuifbergen van schoonmaakorganisatie Breedweer weten, hoe zijn onderneming kon winnen bij een aanbesteding voor een sociale werkvoorziening. Dat was moet gelijk door goed te letten op de speciale vereisten van de opdracht. Daarmee versloeg het een SW-bedrijf. Een zeldzaamheid, want SW-bedrijven zijn niet commerciëel uitgebaat.

Het SW-bedrijf had de concurrentie van Breedweer niet zien aankomen. Het SW-bedrijf zat €60.000 boven de prijs van Breedweer.

In een spannend verslag wordt beschreven waar de onderneming zoal rekening mee hield.  Daarvoor had de onderneming zich verdiept in de tender. Breedweer had van tevoren goed uitgezocht waar het verdienmodel van SW-bedrijven in steekt en dat blijkt -niet-verrassend- vooral de rijkssubsidie te zijn. Breedweer bood al het huidige personeel een commerciële baan aan. Van dat aanbod werd opvallend weinig gebruik gemaakt.

©WikiCommons 2018

“Het verdienmodel van de SW is gebaseerd op de Rijkssubsidie van €25.700 per medewerker. Gaat er iemand weg, dan wordt er minder omzet gemaakt. Dat is een pervers verdienmodel.”, aldus Stuifbergen.

Concurrent Caparis kondigde het einde van het vorige jaar aan te gaan afslanken en het bedrijfsresultaat (!) te verbeteren. Caparis concentreert zich nu op Heerenveen en Smallingerland en noemt zijn eigen schoonmaak `een professionele dienst, volgens marktconforme tarieven. Onze medewerkers houden uw werkomgeving altijd perfect schoon. Ze zijn 24 uur per dag inzetbaar en uitstekend opgeleid, zodat ze over alle benodigde kennis en kunde beschikken.´

Zie verder :

http://www.p-plus.nl/nl/nieuws/breedweer-aanbestedingen

http://www.p-plus.nl/resources/articlefiles/Socialeondernemingenengemeenten.pdf

En:

http://www.lc.nl/friesland/Caparis-verliest-schoonmaakwerk-gemeente-Leeuwarden-22006777.html

http://www.lc.nl/friesland/Leeuwarden-Caparis-moet-ons-echt-loslaten-22321101.html

Laatst geupdate op:

redactie Auteur

Geef een reactie