Apeldoorn gaat duurzaam betonnen wegen bouwen – Aanbestedingsnieuws

Apeldoorn gaat duurzaam betonnen wegen bouwen

De gemeente Apeldoorn wil de renovatie van onder andere 55.000 m2 betonnen wegen in de wijk De Parken. Dat bericht Bouwend Nederland. De Parken is een beschermd stadsgezicht, een monumentale wijk met een parkachtige uitstraling in de Engelse Landschapsstijl en veel groen. Het wegenplan is nauwelijks gewijzigd, wat ook de reden is dat dit groene en monumentale karakter tot zijn recht komt. De gemeente wil nu dat het asfalt wordt vervangen voor klinkers.

De gemeente gaat aannemers stimuleren om circulariteit toe te passen bij de aanbesteding. Op 6 maart vindt er een marktontmoeting Parkenbuurt plaats. Voor deze marktontmoeting nodigt de gemeente aannemers, leveranciers en ingenieursbureaus uit, iedereen die van mening is een bijdrage te kunnen leveren aan het zo circulair mogelijk uitvoeren van de werkzaamheden. Tijdens deze marktontmoeting vertellen we meer over dit vernieuwende inkoop- en selectieproces, het Programma van Ambities en de mate van begeleiding bij het uitwerken van de oplossing. Deze bijeenkomst vindt plaats op 6 maart 2017, van 13.30-17.00 uur in de voormalige Zwitsalfabriek Vlijtseweg 130 te Apeldoorn (Area055, ingang Noord).

Dit moet de bouwketen aanzetten om in co-creatie tot slimme, innovatieve oplossingen te komen voor het werk aan wegen en riolering in De Parken. Het renovatietraject start in het najaar van 2017 en loopt tot 2022.

Volgens Bouwend Nederland zijn de wegen in De Parken toe aan grootschalig onderhoud. De asfalt- en betonwegen worden vervangen door wegen met gebakken klinkers. “Een duurzame keuze.”, aldus een communicatiewoordvoerder van Bouwend Nederland.  Daarnaast wordt op onderdelen de riolering aangepakt. Er wordt een apart infiltratieriool voor hemelwater aangelegd, zodat het schone regenwater in de bodem en in de nabij gelegen vijvers wordt opgevangen.

“Circulair aanbesteden is nieuw voor ons. De ontwikkelingen op circulair gebied gaan razendsnel. Door niet alles op voorhand in detail uit te werken willen we de marktpartijen aanspreken op hun creativiteit en innovatievermogen. Dat is spannend, ambitieus én slim. Op deze manier hopen we namelijk de kennis uit de markt optimaal te benutten voor de renovatie van de wijk De Parken.” aldus Mark Sandmann, wethouder van Apeldoorn

Bron:  Bouwend Nederland / Apeldoorn, 1 maart 2013

Zie:

http://www.bouwendnederland.nl/nieuws/4038561/vernieuwende-aanbesteding-van-werkzaamheden-parkenbuurt-gemeente-apeldoorn-gaat-voor-circulair-verantwoorde-renovatie

https://www.apeldoorn.nl/werkzaamheden-de-parken

Zie ook:

Greenpeace: duurzaamheid gemeentelijke inkopen onbekend

Fijneman: Duurzaam aanbesteden een farce

Natuur en Milieu: gemeenten kopen vervoer niet duurzaam in

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *