Blokland pleit voor autoriteit verantwoord inkopen – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Blokland pleit voor autoriteit verantwoord inkopen

Kees Blokland, voorzitter van de Code Verantwoord Marktgedrag pleit voor een inkoop-autoriteit vergelijkbaar met de Autoriteit Consument en Markt. Dat tekende Schoonmaakjournaal op bij zijn boekpresentatie Mens en Markt. Code Verantwoordelijk Marktgedrag, op het Codecongres dat op 16 oktober werd gehouden in Delft. 

Blokland vindt dat er een scherp, onafhankelijk toezicht zou moeten komen, op goed opdrachtgeverschap bij de overheid. Dat moet de druk op werknemers bij de uitvoering van contracten wegnemen. Aanbestedingen leiden nu tot een prijzenslag waar werknemers in de facilitaire branche, onder meer schoonmaak, de beveiliging en de catering, de dupe van woorden.

Volgens de Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag, zit de meeste pijn bij aanbestedingen met korte contractlooptijden, waarbij alleen op prijs en te weinig op kwaliteit en het sociaal beleid bij de uitvoerder wordt gelet. Dergelijke aanbestedingen zouden verboden moeten worden, vindt de Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag.

Vorige week lieten Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Dekker van Onderwijs weten dat er vanuit het Rijk geen toezicht is op aanbestedingen. Dat was naar aanleiding van het datalek bij TenderNed, dat Aanbestedingsnieuws 7 juli 2017 heeft blootgelegd. In totaal zijn er het afgelopen jaar 99.000 documenten ge-upload op TenderNed.

Zie verder bij Schoonmaakjournaal:

Codecongres: “Aanbestedingen grootste boosdoener prijzenslag”

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *