Bic wint order voor repromachines in Berkelland en Eindhoven

Bic heeft adviesdiensten gewonnen voor het uitzetten van aanbestedingen voor Multifunctional Printers en Repromachines. Eerder leverde BIC onder meer aan de Gemeente Amersfoort en diverse scholengemeenschappen.

Aan de hand daarvan zijn we gaan kijken waar Bic zoal toe adviseert en dat blijkt nog aardig uiteen te lopen. Opdrachten voor scholengemeenschappen bestaan sowieso naast lesmateriaal overwegend uit repromachines. Xerox blijkt de meest populaire winnaar van tenders. Konica Minolta blijkt in 100% van de (n=20) gevallen die wij hebben onderzocht winnaar wanneer ook milieucriteria zijn uitgevraagd en meegestuurd met de aanbesteding.

Milieucriteria

Hoe zit het dan met de milieucriteria van printer-aanbestedingen? Er zijn adviseursbureaus die steevast dezelfde aanbesteding uitschrijven en sturen dan geen milieucriteria mee. Andere adviseurs sturen soms milieucriteria mee en een andere keer weer niet. Dat kan ook een klantvraag zijn, dat weten we niet.

De meest recente millieucriteria dateren van 2017 en verwijzen naar het EU Ecolabel, onder meer voor de mogelijkheid tot N-up afdrukken, van meerdere pagina’s per vel. De PIANOo milieucriteria (2015) tippen onder meer dat Eén multifunctioneel apparaat (MFD of ‘alles-in-één-apparaat’) circa 50% minder energie verbruikt, dan een separate printer, scanner, fax en kopieerapparaat. Dit kan ook een kostenbesparing opleveren. Maar dan alleen als je ze allemaal de hele dag aan laat staan, natuurlijk.

Verder verwijzen de standaard milieucriteria naar de Energy Star v.2.0-criteria voor beeldverwerkingsapparatuur, wat niet altijd van toepassing is, als er een zuinig maar eenvoudig ledschermpje is gebruikt. Test Method for Determining Imaging Equipment Energy Use Version 2.0 is van belang voor het energieverbruik bij stand by stand. Maar ook dat is, als je de printer na gebruik geheel uitzet, minder relevant.

De meer geavanceerde aanbestedingen sturen ook een testdocument voor de printer mee. Daar hebben we deze afbeelding aan ontleend. Voor de adviseurs zelf is dan weer geen testdocument en evenmin milieucriteria. Dat vonden we eigenlijk wel apart. Het maakt toch een heel verschil qua milieubelasting of je adviseur vegetariër is of niet.

Lokale overheid; nieuwe BiC adviesopdrachten

redactie Auteur

Geef een reactie