Beveiliger en hotelier winnen aanbesteding Antwerpse daklozenopvang – Aanbestedingsnieuws

Beveiliger en hotelier winnen aanbesteding Antwerpse daklozenopvang

AMSTERDAM – Van onze redactie

Een particulier beveiligingsbedrijf Gs4 en een hotelorganisatie, de Corsendonk Groep hebben samen een aanbesteding voor daklozenopvang gewonnen. Inloopcentrum De Vaart is een dagcentrum voor thuislozen in Antwerpen. Er komen dagelijks circa 100 daklozen. De daklozen kunnen er niet overnachten maar krijgen er wel een kopje koffie. 

Het ideële Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Metropool was tot nog toe verantwoordelijk voor het beheer van de inloop. Die taak heeft zij 16 jaar uitgevoerd. “Je moet je open en kwetsbaar kunnen opstellen voor leed en de machteloosheid van de ander”, aldus Jasmien Peeters in een verslag over het afscheid van De Vaart.

De opmerkelijke combinatie die deze taak nu gaat overnemen, kwam als eerste keuze uit het juryrapport. De organisatie. Bart Claes van Gs4 geeft aan internationaal veel ervaring te hebben opgedaan met daklozenopvang en geeft aan ervaring te hebben met de opvang van asielzoekers in Frankrijk. “Daar zorgen we voor een verdubbeling van de doorstroom naar taalonderwijs en werk”.

De Antwerpse OCMW-raad heeft de keuze voor de combinatie vorige week bevestigd. De OCMW is belast met de maatschappelijke dienstverlening voor alle inwoners in België en heeft een democratisch bestuur. In de raad zitten 15 leden, waarvan er 6 van de N-VA afkomstig zijn. Het stadsbestuur wil minder daklozen, die bovendien naar begeleid wonen worden geleid. Fons Duchateau van de N-VA haalt Nederland aan als lichtend voorbeeld. “De resultaten in Nederland zijn hoopgevend”, zo zei hij in De Standaard, eind mei.  In hetzelfde blad kondigde hij aan de “War on Daklozen” te willen voeren.

Dat het Antwerpse stadsbestuur externe partners zoekt voor de uitvoering van sociaal beleid, stuit op verzet. De oppositie spreekt over een “platte bezuinigingsoperatie” en een  “vermarkting” van de sociale zorg.” Groen en PvdA  (vergelijkbaar met de Nederlands SP) vinden het wisselen van aanbieder elke drie jaar funest voor de vertrouwensband die de daklozen nodig hebben.

Ook de daklozen zelf hebben enkele duizenden handtekeningen opgehaald tegen de privatisering. Antwerpen is de eerste stad in België die zorg privatiseert.  OWMW heeft verder samen met het stadsbestuur van Antwerpen nog 4 buurthuizen in de markt gezet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *