Bam bouwt circulair milieupark – Aanbestedingsnieuws

Bam bouwt circulair milieupark

Rotterdam maakte vrijdag 21 april symbolisch de stap door de deur naar een circulaire toekomst; het startsein voor de bouw van een nieuw milieupark aan de Bovendijk in Rotterdam. Op dit milieupark komt ook een circulair centrum, de zogenoemde Upcycle Mall. Bij de bouw van zowel het milieupark als de Upcycle Mall wordt zoveel mogelijk gewerkt met al gebruikte materialen. De verwachte opening is voor de zomer van 2024.

Het gebouw van de Upcycle Mall was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is vorig jaar uit elkaar gehaald en verhuisd naar een opslag in Rotterdam. Aan de Bovendijk wordt het weer opnieuw opgebouwd en krijgt het een nieuwe functie.

Op het nieuwe milieupark kunnen Rotterdammers hun spullen inleveren. Of ze geven het aan de Upcycle Mall, een plek waar bewoners kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. Bezoekers kunnen zien hoe je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van Rotterdams afval dat bij de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Als we spullen langer gebruiken en van oude spullen nieuwe spullen maken is dat beter voor het milieu, beter voor het klimaat en beter voor de portemonnee.

In de Upcycle Mall kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer-/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. En er komen werkplaatsen waar met het afval van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden.

In de bouw wordt nog vaak gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Hergebruik van volledige gebouwen, zoals de Upcycle Mall, komt ook nog weinig voor in Nederland. Gemeente Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen te halveren. Zestig procent van het Rotterdamse afval is afkomstig van de bouwsector. De kennis die wordt opgedaan met een groot pilotproject als dit, wil de gemeente breder gaan inzetten met het doel meer circulair te bouwen.

Wethouder Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit):

‘Op dit milieupark kunnen Rotterdammers straks niet alleen spullen weggooien in de containers, maar ook spullen doneren op het zogenaamde doneerplein. Deze spullen krijgen een tweede leven in de Upcycle Mall. Dit is niet zomaar een milieupark, maar een milieupark gericht op de toekomst. Een toekomst waarin we afval gebruiken als grondstof.’

fragment Artist Impression © BAM 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *