Architecten Kraaijvanger en TomDavid winnen Romeins museum Heerlen – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Architecten Kraaijvanger en TomDavid winnen Romeins museum Heerlen

Het college van Heerlen gunt het ontwerp van het Romeins Museum de Thermen aan het architectenbureau Kraaijvanger Architects in combinatie met TomDavid architecten. Om het Romeins badhuis – een topstuk van nationale betekenis – naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren voor een groot publiek vereist dit rijksmonument een nieuw gebouw.

Met het Romeins museum realiseert de gemeente een beeldbepalend museum met een landelijke en euregionale ambitie en uitstraling. Naar verwachting starten de bouw- en sloopwerkzaamheden van het huidige Thermenmuseum in het begin van 2023.

Het ontwerp van Kraaijvanger en TomDavid toont een gebouw in openbaar groen met veel ruimte eromheen. Het is tevens verweven met het tegenovergelegen nieuwe stadskantoor en vormt een trekpleister voor liefhebbers van architectuur. Het verhaal over het Romeinse verleden wordt niet alleen in het museum verteld. Ook het architectonisch ontwerp – dat een nieuwe landmark wordt van Heerlen – verwijst naar wat er in het gebouw te zien is en benadrukt het Romeins fundament van Heerlen.

fragment ©Heerlen 2021, verv. Kraaijvanger Architects https://www.kraaijvanger.nl/nl/studio/nieuws/nieuw-romeins-museum-bouwt-mee-aan-de-toekomst-van-heerlen-/

Het team Kraaijvanger, onder leiding van Dirk Jan Postel, bestaat uit Kraaijvanger Architects, TomDavid Architecten, Niek Roozen Landscape, Nelissen ingenieursbureau en IMd Raadgevende Ingenieurs. Het bureau ontwierp toonaangevende projecten zoals onder meer Museum Voorlinden in Wassenaar en het stadskantoor van Venlo, dat gekenmerkt wordt door innovatie en duurzaamheid.

Het nieuw te bouwen museum maakt deel uit van het Romeins Kwartier, de gebiedsontwikkeling rondom het stadhuis en de complete transformatie van de binnenstad. De komende tijd wordt toegewerkt naar een definitief ontwerp voor het museum. Ook de Provincie Limburg ziet in deze ontwikkeling een grote impuls voor de regio.

Bron: Heerlen, 28 september 2021

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *