Amsterdam lanceert schaalsprong Zon voor zonnepanelen op privédaken – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Amsterdam lanceert schaalsprong Zon voor zonnepanelen op privédaken

Amsterdam gaat aan de slag met zonne-energie. Met het ‘Uitvoeringsprogramma Schaalsprong Zon’ zet de gemeente in op een grootschalige, actieve en gerichte benadering van meerdere doelgroepen. Amsterdam heeft zo´n 800 ha (1.200 voetbalvelden) aan dakoppervlak dat geschikt is voor zonne-energie. De gemeente gaat Amsterdammers helpen dit enorme potentieel te benutten. Doel is om het aantal huishoudens met zonne-energie te laten toenemen van 7.500 nu tot 80.000 in 2020 en 450.000 in 2040.

De gemeente gaat bijvoorbeeld VvE’s wijzen op de mogelijkheden van zonne-energie en energiebesparing, en hen vervolgens helpen om met alle leden knopen door te hakken en de business cases rond zonnepanelen sluitend te krijgen. Indien nodig kan daarvoor een beroep gedaan worden op het vorig jaar ingestelde Duurzaamheidsfonds van €49,5 miljoen. Om de uiteindelijke doelen te halen zijn zoveel mogelijk daken in de stad nodig. Daarom wordt er ook gewerkt aan afspraken met de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van woningcorporaties op het gebied van zonne-energie. Voor Amsterdammers die geen (geschikt) eigen dak hebben voor zonnepanelen, gaat de gemeente met de Amsterdamse Zoncoalitie in zee.

De zoncoalitie is een open initiatief van Amsterdamse zoncoöperaties, zonne-energie aanbieders, installateurs, Amsterdam Smart City en Liander. Eigenaren van grote daken, zoals grote zorginstellingen, bouwmarkten en andere bedrijven, worden benaderd om hun daken te beleggen met zonnepanelen voor eigen gebruik of om deze ter beschikking te stellen aan Amsterdammers zonder geschikt dak. De gemeente gaat ook zijn eigen daken inbrengen.

Een belangrijke rol is verder weggelegd voor innovatie. De markt wordt uitgedaagd tot het ontwikkelen van innovatieve zontechnologie voor beschermd stadsgezicht en monumenten en het uitvoeren van projecten op het snijvlak van elektrische mobiliteit, opslag en zonne-energie.

Bron: Amsterdam, 20 februari 2017
Zie verder:

https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/duurzaam-amsterdam/zonne-energie/uitvoeringsprogramma/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *