Amsterdam houdt proef met slim laden – Aanbestedingsnieuws

Amsterdam houdt proef met slim laden

Amsterdam houdt samen met project partners Nuon, Liander en ElaadNL sinds 1 maart een proef met het flexibel laden van elektrische auto’s. De auto’s worden op meer vermogen geladen als andere stroomgebruikers minder elektriciteit vragen en de vraag naar stroom dus klein is. En ze worden juist op minder vermogen geladen als er minder energie beschikbaar is. Door te monitoren wat de behoefte is, kan de vraag beter op de levering worden afgestemd.

©ZaZ 2017

De proef begint met 200 laadpunten in Centrum, West, Nieuw-West en Zuid. Naar schatting doen er zo’n duizend tot vijftienhonderd voertuigen mee. Door vraag en aanbod “slim op elkaar af te stemmen”, kan er bij het laadproces rekening worden gehouden met dynamisch variërende stroomprijzen en met het lokale aanbod van duurzame energie, uit bijvoorbeeld zonnepanelen. Dat leidt, volgens de gemeente tot een potentiële kostenverlaging voor elektrische rijders, netbeheerders en energieleveranciers.

Amsterdam heeft een uniek en uitgebreid openbaar netwerk van 2100 oplaadpunten. Dit netwerk biedt de perfecte omgeving om innovaties als deze op grote schaal uit te voeren. Dankzij de verzamelde data over de afgelopen vijf jaar, weten we hoe oplaadpunten worden gebruikt. Daardoor kunnen we goede uitspraken doen over de behaalde effecten en de verwachtingen voor de toekomst. De proef is voor Amsterdam de eerste stap in het project SEEV4City, waarbij integratie van elektrisch transport en duurzame energie centraal staan.

De resultaten en kennis uit de Amsterdamse projecten worden ook gedeeld in het Living Lab Smart Charging, een samenwerking tussen ELaad en regionale netbeheerders, een samenwerking van onderzoeksinstellingen, overheden, netbeheerders en marktpartijen, waarin de mogelijkheden van slim laden worden onderzocht

Bron: Nieuwsbrief Duurzaam Amsterdan, 23 maart  2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *