Adviesopdracht senator Duthler onderhands gegund – Aanbestedingsnieuws

Adviesopdracht senator Duthler onderhands gegund

De adviesopdracht waarmee VVD-Senator Anne-Wil Duthler in het nieuwsplatform Follow the Money is gekomen, is onderhands aan haar gegund. De opdracht leverde haar €76.960 op. Volgens het Ministerie van VWS is de opdracht onderhands gegund, vanwege de haast die geboden was bij de klus. Duthler heeft een eigen advocatenbureau opgericht: First Lawyers.

Anne-Wil Duthler ©EersteKamer 2018

De NOS stelt dat het gaat om 2 opdrachten, uit 2013 en 2014. Haar bureau adviseerde het ministerie van Volksgezondheid in de zomer van 2013 over de gevolgen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voor de privacy van mensen. In 2014 heeft haar bureau een zelfde soort toets uitgevoerd voor het persoonsgebonden budget. Voor beide opdrachten heeft het bedrijf in totaal ongeveer €150.000 euro in rekening gebracht. Duthler zegt dat zij zich met beide opdrachten niet persoonlijk heeft beziggehouden.

First Lawyers is een advocatenkantoor gespecialiseerd in ICT en recht en noemt zichzelf: ” Deskundig in het oplossen van privacyvraagstukken. Krachtig in het vlottrekken van contractonderhandelingen.”

Advocaat Tim Robbe stelt op Twitter onomwonden dat de advies-opdracht aan het bureau van Duthler had moeten worden aanbesteed.


Een opdracht enkelvoudig onderhands gunnen, zoals in de balk in de afbeelding hiernaast (fragment Gids

Proportionaliteit) onder 1 op 1 is weergegeven is “groen” tot een drempelwaarde van +/- €15.000. Rond de +/- €45.000 wordt het balkje rood.

De drempelwaarden voor Europees aanbesteden bij leveringen en diensten voor de centrale overheid lagen in 2012/2013 op €130.000. Meervoudig onderhands aanbesteden wordt bij de centrale overheid geadviseerd voor bedragen boven de €20.000. Daarbij worden in elk geval meerdere leveranciers geselecteerd om mee te dingen.

PIANOo noemt de volgende nadelen aan enkelvoudig onderhands aanbesteden:

  • geen concurrentie, daardoor krijgt u (Red AN: de overheidsinkoper) niet altijd de beste prijs-kwaliteit verhouding;
  • vereist goed inzicht in de markt;
  • risico van belangenverstrengeling bij te innige band met één leverancier;
  • procedure is niet transparant, maar
    subjectief

Saillant detail: In juli 2017 haalde Aanbestedingsnieuws over het schenden van privacy bij de uitvoering van de WMO boven water dat er in het geheel niet aandacht werd geschonken aan de privacy van gehandicapte kinderen bij het publiceren van aanbestedingen van WMO-opdrachten. Gemeenten uploadden tot dan toe massaal privacygevoelige gegevens, waaronder aard van de ziekte en haal en brengtijden, van gehandicapte kinderen naar TenderNed. Had het Ministerie van VWS niet van tevoren even aan de privacy bij WMO-aanbestedingen gedacht? Of dacht het Ministerie in het geheel niet aan aanbestedingen?Aanbestedingsnieuws probeert het ook vaak te verdringen.

1 thought on “Adviesopdracht senator Duthler onderhands gegund

  1. Het adviesbureau Duthler Associates (Andre Biesheuvel) en zogenaamd zelfstandig advocatenkantoor First Lawyers (Anne-Wil Duthler) slapen op hetzelfde kussen. Partner Andre Biesheuvel runt het kantoor dat eigenlijk aan Anne-Wil (Duthler) toebehoort. Het duo, met een hogere penetratiegraad dan Covid-19, zit al meer dan 20 jaar vuistdiep in de overheidskliek, en werkt zich zonder enige vorm van schaamte gevraagd en ongevraagd overal naar binnen. Of er wel of niet wordt aanbesteed maakt voor de uitkomst dan ook geen enkel verschil. Als het gaat om het naleven van de wet natuurlijk wel, maar op wie is die nog van toepassing onder Mark Rutte? Integriteit is bij de VVD – waar zelfs Anne-Wil werd weggestuurd (oh ironie, er is een ondergrens) – slechts een tijdelijke verkiezingshobbel. Kennelijk vindt de overheid belangenverstrengeling en oplichting, waarmee Anne-Wil Duthler en Andre Biesheuvel de afgelopen jaren met enige regelmaat het nieuws haalden, het nieuwe normaal. Hoe kan het anders dat First Lawyers van Anne-Wil (en op de achtergrond natuurlijk Duthler Associates) nu weer rondloopt bij de alerte overheid in Hof van Twente? Alhoewel, met een burgermeester die zo hard faalde dat het de data van alle burgers in de criminele uitverkoop deed belanden, verkeert Anne-Wil Duthler in gepast gezelschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *