ACM: gezamenlijk inschrijven op aanbesteding kan in strijd zijn met kartelverbod – Aanbestedingsnieuws

ACM: gezamenlijk inschrijven op aanbesteding kan in strijd zijn met kartelverbod

Het ACM heeft vandaag op zijn website een bericht gepubliceerd met daarin een waarschuwing aan ondernemers die afspraken maken over het inschrijven op een aanbesteding of afspreken om in een consortium in te schrijven. “Schrijft u in op een aanbesteding? Dan mag u geen afspraken maken met concurrerende inschrijvers.”

Een afspraak met concurrerende inschrijvers is een horizontale prijsafspraak. Dat is in strijd met het kartelverbod. “Maar onder strikte voorwaarden mag u wel een ‘combinatieovereenkomst’ sluiten.”, zo tipt het ACM.  ACM waarschuwt overheden hiervoor in samenwerking met PIANOo via de website van ACM. Het ACM waarschuwt sinds vandaag ook ondernemers.

De redactie van Aanbestedingsnieuws heeft bevestigd gekregen, dat hiervoor niet aanvullend door bijvoorbeeld TenderNed op wordt gecontroleerd of voor gewaarschuwd. Ook als de inschrijver niet wint, kan er zo sprake zijn van concurrentievervalsing. Ondernemers die gezamenlijk inschrijven, zijn zich daarbij van geen kwaad bewust, dat ze meehelpen aan hun eigen veroordeling door de aanbesteding naar TenderNed up te loaden.

Uit het bericht van het ACM:
“Doet u mee aan een aanbesteding en kunt u de opdracht zelfstandig uitvoeren? Dan moet u zelfstandig inschrijven, dus niet samen met concurrenten. En als u inschrijft, geldt:

  • U mag uw deelname niet bespreken met concurrenten en zelfs niet vragen of ze ook meedoen.
  • U moet zelfstandig uw prijs bepalen.
  • U mag niet met concurrenten afspreken wie aan welke aanbestedingen meedoet.

Kunt u een opdracht niet zelfstandig uitvoeren? Dan kunt u samen met een concurrerend bedrijf inschrijven op de aanbesteding. Houd u dan aan de regels voor combinatieovereenkomsten. Download en doorloop de Handleiding combinatieovereenkomsten van het Ministerie van Economische Zaken. U moet er zelf voor zorgen dat u aan de regels voldoet. Anders kunnen u en het concurrerende bedrijf boetes krijgen voor overtreding van het kartelverbod.”

Bron: ACM, 8 maart 2017
https://www.acm.nl/nl/onderwerpen/concurrentie-en-marktwerking/concurrentie-en-afspraken-tussen-bedrijven/aanbestedingen/meedoen-aan-aanbestedingen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *