Accountant “Fort Oranje had niet zonder aanbesteding mogen ontruimd” – Aanbestedingsnieuws

Accountant “Fort Oranje had niet zonder aanbesteding mogen ontruimd”

BN de Stem bericht dat de accountant van Zundert erop gewezen heeft dat een opdracht voor de ontruiming van de camping ter waarde van €2,4 miljoen is gegund zonder aanbesteding aan het bedrijf Slufter Beheer.

Slufter Beheer is een bedrijf uit Breukelen. Dat kreeg op 12 juli 2017 een offerteaanvraag, en daaruit blijkt dat die  via de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant, vanwege een GRIP 4 situatie. Aanbestedingsnieuws vond de reactie van Slufter Beheer op de offerte terug. Die blijkt nogal cryptisch, zie onderstaande afbeelding.

Toenmalig wethouder Johan de Beer beroept zich volgens het BN de Stem artikel erop dat er sprake was van een noodsituatie. Maar dat is schijnbaar niet het enige probleem dat speelt met de rekening. De rekening wordt om onbekende redenen door Slufter niet naar de opdrachtgever, de Veiligheidsregio maar naar de gemeente doorgeschoven. De Veiligheidsregio heeft echter eigen budget via het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eigenaar van de Camping  Fort Oranje, is de heer Jan Engel. Volgens Engel begon het terrein in 2009 als een gezellige familiecamping waar nadien steeds meer criminelen de overhand namen. Ex-bajesklanten spraken af de camping over te nemen. Over de facturen bericht hij via fortoranjenieuws.nl

: “Van de bijna drie miljoen euro die de gemeente betaalde voor de afvoer van stacaravans, is voor mogelijk een miljoen euro met valse facturen gefraudeerd.

[…]
Wij ontvingen van de gemeente zes verhuisdozen met facturen die we zelf mochten gaan uitzoeken.” Uit een inventarisatie van deze stukken blijkt dat de gemeente heeft betaald voor bijna 400 transporten van stacaravans die nooit hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er facturen aangetroffen voor de verwerking van 2.800 ton betonafval en 6.331 ton ander afval.

Volgens Engel kan het afval dat daadwerkelijk verwijderd is omogelijk van Fort Oranje zijn, en zijn de facturen dus aanzienlijk opgeplust. Zo is de bestrating van Fort Oranje nog intact terwijl er toch kosten voor verwijdering in rekening zijn gebracht.

Volgens Engel is ook de eigenlijke behoefte voor de onteigening van Fort Oranje afkomstig uit de Taskforce Zeeland-Brabant tegen ondermijnende criminaliteit.

De gezinnen worden uiteindelijk opgevangen in een azielzoekerscentrum. Uit een persbericht van Zundert van 31 augustus 2017, een maand na de ontruiming:

De gemeente Zundert vangt binnenkort gezinnen met kinderen op die afkomstig zijn van camping Fort Oranje. Deze gezinnen worden, nog dit jaar, gehuisvest op het terrein van het voormalige asielzoekerscentrum (AZC) aan de Ettenseweg 97 in Rijsbergen. Hierover is overeenstemming bereikt met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

 

Zie ook:

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/gemeente-zundert-herhuisvest-gezinnen-tijdelijk-op-voormalig-azc-terrein.html?L=0&cHash=9d0f623e9a726846aa76b7d76e3c60dd

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/rijk-toont-betrokkenheid-bij-aanpak-fort-oranje.html?L=0&cHash=518f60fd15c7e9219014829263469204

https://www.bndestem.nl/breda/accountant-gemeente-zundert-maakte-fouten-bij-ontmanteling-camping-fort-oranje~a5777498/

https://www.ifv.nl/kennisplein/Documents/20180528-IFV-GRIP-3-bij-Fort-Oranje.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *