Aannemer t.b.v. verbouwing pand VR Zaanstreek-Waterland
In december 2022 hebben de directeuren van VrZW en GGDZW de opdracht gekregen van hun Algemeen Besturen tot het onderzoeken van gezamenlijke huisvesting op het Prins Bernhardplein (PBP).
Aanleidingen voor GGDZW:
Pand aan Vurehout is eigendom van de GGD en einde technische levensduur
GGD beschikt niet over budgetten voor groot onderhoud
Vurehout en omgeving is aangewezen als woningbouwlocatie.
Aanleidingen voor VrZW:
Pand daterend uit 2006 is bijna 20 jaar oud en is niet efficiënt ingedeeld, het vereist aanpassingen (eigendom gemeente).
Men wil een op samenwerking gerichte netwerkorganisatie zijn en een modern werkgever.
Leegstand op de 6e en de 7de etage pand PBP en na corona teveel m2 kantoorruimte.
Voordelen van samen in één (hoofd)kantoor voor GGDZW en VrZW samen:
1. Financieel het meest gunstige scenario voor onze organisaties, vergeleken met standalone kantoorhuur situaties.
2. We ontwikkelen ons allebei snel in dezelfde richting: van relatief autonoom opererend naar op samenwerking gerichte netwerkorganisaties.
3. Het plan faciliteert ‘Samen Sterker’ onze gezamenlijke missie om een open, eigentijdse en transparante organisatie te zijn.
4. Verminderen van onze kwetsbaarheid in bedrijfsvoering. (bijv. onderlinge vervanging, collegiale adviseur, gezamenlijk commissie).
Met de uitvoering van ‘Samen Sterker’ is bijna het gehele gebouw verhuurd en maken beide organisaties efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Daarnaast is het gebouw (daterend uit 2006) toe aan een renovatie, zodat het ook in de toekomst verhuurbaar blijft en bijdraagt aan zowel modern
werkgeverschap voor de organisatie als aan de doelstelling om als netwerkorganisatie hier samen te werken met onze partners. De businesscase wijst uit dat dit plan ‘Samen Sterker’ aan het Prins Bernhardplein in de volle breedte meer oplevert voor de gemeenten in de regio. Dit plan biedt straks werkplek aan in totaal ruim 400 kantoormedewerkers van GGDZW en VrZW samen.
De aanbestedende dienst wenst een bouwteam aannemer te betrekken bij het ontwerpproces die haar uitvoeringskennis en kunde proactief en met respect voor de belangen van de andere betrokken partijen inbrengt. De aannemer wordt in de bouwteamfase een extra adviseur met als discipline uitvoerings- en kostendeskundigheid. De aannemer dient een actieve bijdrage te leveren aan de uitwerking van het ontwerp in al zijn ontwerpdisciplines. Maakbaarheid, financiële haalbaarheid, veiligheid, planning, compleetheid van de uitwerking en een ‘handtekening’ onder het bouwteam resultaat waarmee financiële zekerheid en een vlot uitvoeringsproces zijn geborgd, zijn de focuspunten voor de bouwteamaannemer.
Op dit moment en parallel aan de selectiefase wordt door het ontwerpteam in samenwerking met de opdrachtgever een Voorlopig Ontwerp uitgewerkt. Na vaststelling van het Voorlopig Ontwerp zal dit ontwerp verder in nauwe samenwerking met de te contracteren bouwkundig aannemer inclusief
installaties verder ontwikkeld worden tot een Uitvoeringsgereed ontwerp. De aannemer levert na selectie, aan het bouwteam vanuit zijn expertises een concrete bijdrage aan het ontwerp onder andere door het aanleveren van alternatieven, de toets op compleetheid van de stukken, het actief betrekken van leveranciers en onderaannemers (reeds tijdens de ontwerpfasen) ten behoeve van denkkracht (maakbaarheid, logistiek, planning) en engineering en het op- en bijstellen van ramingen en begrotingen waarbij in het bouwteam gestuurd wordt op een maximaal taakstellende budget.
Aanbesteder volgt met deze aanbesteding een Europese niet-openbare procedure. De uitvoering van de opdracht dient per januari 2025 te starten. Streven is dat de feitelijke verbouwing plaatsvindt in 2025 en de GGD medio 2026 kan inhuizen. Deze planning is afhankelijk van besluitvorming, interne procedures en vergunningen.
Bron: Tenderned zondag 15 september 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/349089
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 17 september 2024