Aanbestedingsnieuws vandaag 5 jaar
Hiep Hiep. Vandaag bestaat Aanbestedingsnieuws op de kop af 5 jaar. We tikten af met het eerste nieuwsbericht: Noord-Holland koopt bussen duurzaam in we hadden 2 nieuwtjes voorbereid, de dag voor lifegang, om een leesbuffertje op te bouwen, u kunt het nog zelf nagaan als u naar bladzijde 322 surft.
De domeinnaam www.aanbestedingsnieuws.nl was al een paar maanden eerder gekocht, direct bij het eerste idee. Niet alles ging van een leien dakje maar Aanbestedingsnieuws is elk jaar blijven groeien en groeit nog steeds in elke reguliere maand. Wie had het gedacht, dat Aanbestedingsnieuws na de eerste berichten in september 2016 zou groeien als kool?
Onze uitgever natuurlijk, gezeten aan de keukentafel bij de redactie Eindhoven staarde ze voor zich uit en dacht: “Ik ga het gewoon maar doen”. Snel een site in elkaar gezet, een logo ontworpen en de eerste berichten gepost. Want daar gáát het toch om. Meer moest toch niet nodig zijn.
Dat is vaak nog het beste begin. Gewoon maar doen. Je ziet vanzelf wel waar het schip strandt. Al strandt het schip van Columbus dan niet bij India, het alternatief is dan ook goed of zelfs beter. Die eerste zomer van 2016 was het idee al ontstaan om een businessplan te schrijven… een businessmodel te bedenken, wat een onzin is dat toch allemaal. Zo kom je nooit toe aan het eigenlijke werk waar je van plan was geld mee te gaan verdienen.
Directe aanleiding die de emmer deed overlopen, was een TenderNed-storing, daar waren er toen veel van. De Zwarte Piet valt nu aan TED toe, dat de Tenderpublicatie ophoopt. Aan het besluit ging 3 jaar aan vooraf van reflectie op het fenomeen aanbesteden. Verwerken dat het concept gelijkelijk uitkiezen tegenstrijdig is, heeft ook tijd nodig. Dat blijkt ook wel, omdat onze lezers eigenlijk allemaal door dezelfde 3 jaar verwerkingstijd moeten. Inkoopregels zijn makkelijker te bedenken, dan op te volgen.
Ja natuurlijk, alles kan. Als je non-discriminatoir anders invult. Of als je “kiezen” herdefiniëert. Dan hoeft het elkaar niet uit te sluiten. Maar dan weet je nog niet wat je nou moet doen. En zo wordt het inkooponderwerp dan al gauw filosofisch. Doelmatig aanbesteden impliceert, dat je als overheidsorganisatie een doel hebt. Alleen al aan de NAVO is duidelijk te zien dat sommige organisaties gewoon echt geen doel hebben, of méér hebben in het leven. Doel vervuld. En dan? Wat is eigenlijk een vrije keuze? Wat is een vrije wil hebben, als inkopende overheidsorganisatie, kan je wel zelfstandig een eigen wil hebben als je topambtenaren ook al met wil zijn behept, Wat blijft er gegeven de factor mens nog over van de veronderstelde wil van het bewuste organisatieonderdeel..
We hebben toen in 2016 zelfs nog startup subsidie gevraagd bij de SVDJ. Dat was ook eens maar nooit weer. Dat moest dan met een plan van aanpak en een business model en een idee en dat moest dan ook nog in hun stroomschema gegoten worden. We moesten het hele bedrijfsidee inleveren. Heel wat huiswerk, dat tijd kostte en niet hielp. En als je het te ingewikkeld vond moest je hun eigen cursus maar volgen. 3a3 werd vervolgens beladen met allerlei kinderachtige probeer het zus of zo of volgend jaar nog een keer mails.
Achteraf gezien is het makkelijk te zien waar de schoen wringt… Het staat al van tevoren vast dat dat opstartsubsidie-geld hoe dan ook niet gaat naar iemand die werkelijk net gaat startuppen met niets behalve een goed idee. Als je een goed idee hebt dat werkelijk moet worden uitgewerkt, heb je werkelijk geen seconde tijd heeft voor subsidiemanagementtaalcursuslesjes, die nodig zijn om de felbegeerde startup subsidie als nieuwkomer binnen te halen.
Wat moet je dan ook ijlen als je gewoon een goed concept hebt, dan weet je toch van tevoren niet wat het nieuws gaat zijn? Business modellen monden nogal eens uit in valse profetiëen. De subsidieverstrekking lijkt wat dat aangaat toch erg op het inschrijven op een aanbesteding. Dat toekomstzien op dagelijkse basis verwacht van inkopers, van bestekschrijvers, van inschrijvers en misschien ook wel van Aanbestedingsnieuws zelf, voordat u ons inkoopt. Of u nu goed de toekomst voorspelt, dan kopen wij u nu in.
Er zijn in de tussentijd heel wat aanbestedingen voorbij gekomen en daaronder ook, zoals we aan het begin al vermoedden, veel mislukte aanbestedingen. Dat er zo veel aanbestedingen mislukken was ook een reden om Aanbestedingsnieuws te beginnen. Al die tenders, en wie leest dat nou? Heel erg veel inkoopmislukkingen zijn terug te voeren op het recht omdat dat met dezelfde leercurve tot stand is gekomen. Hoe moet je ook weten van te voren dat als je 2b-diensten op een lijst zet, dat dan het uitvaartgedicht van Rotterdam eraan gaat?
Aanbestedingen klinken erg abstract voor buitenstaanders maar inmiddels is het halve land al geen buitenstaander meer aan het fenomeen. Er gaat geen dag voorbij zonder noemenswaardige aanbesteding. De aanbestedingen baren pas echt opzien, als het gaat om een flinke inkoopfaal en die is naar de mening van deze redactie nog steeds het gevolg van het feit dat aanbesteden niet werkt. Hoewel het steeds lastiger wordt om uit te leggen, wordt het vanzelf steeds duidelijker voor de mensen die ons echt niet willen begrijpen.
Kleine succesjes heeft Aanbestedingsnieuws zeker bereikt. Tot 2016 kwam het woord aanbesteding in de mainstream media zelden voor. Dat de visie “aanbesteden is onmogelijk” niet door iedereen gedeeld wordt, was ook niet te verwachten. Het komt vanzelf… … … …
Steeds vaker wordt het ook in de reguliere journalistiek duidelijk dat aan een slechte inkoop een raar in de markt gezette of moeilijk in de markt te zetten Aanbesteding ten grondslag lag. De drempelbedragen zijn bekender. En TenderNed heeft erg veel referrers dank zij ons. En inkopers posten geen data van gehandicapte kinderen meer op open platforms. En natuurlijk kun je altijd adverteren om bij de overheidsinkopers langs andere weg onder de aandacht te komen.
Zie http://www.3a3.nl/adverteren
Even een flashback momentje:
3A3: Aanbestedingsregels intrinsiek onuitvoerbaar
TenderNed schendt privacy gehandicapte leerlingen met publicatie aanbestedingen
Steekpartij Castricum door minderjarigen Horizon
Toch maar brandstof doelmatig inkopen
Middelburgse studentenflats spellen krachtterm
Je kan niet eerlijk kiezen: 13 redenen waarom Aanbestedingsrecht nooit gaat werken
Aanbesteden Strandbeheer Vlissingen rommeltje
Groenlinks Ede wil struik redden van struikocide na aanbesteding
Zeeuwse taxiklucht nu weer gegund aan taxi de Zwart
Onderste uit de kan: parkeergarage op je neus
Algemene Rekenkamer: hardnekkige problemen met kleine inkopen.
LCC-methodiek Ruyten Instituut redt bomen van aanbesteding
Belgische aanbesteding mondmaskers inadequaat gegund
Bouwend Nederland: kleine bedrijven haken af bij aanbesteding
Duitse politieauto’s na aanbesteding te klein voor uitrusting
Politie: Politie besteedt beter aan
Nieuw gekochte Defensie Scania centimeters groter dan wettelijk toegestaan
6 jaar vertraging project verruiming Julianakanaal
Perron Zwolle moet aangepast na mislukte aanbesteding – Aanbestedingsnieuws
Wat betekent niet-discriminerend kiezen? Wat verwachten we van een niet-discriminerende keuze? Moet je iets tegen heug en meug kopen omdat je niet wil discrimineren?