Aanbesteding jongerenwerk Delfshaven moest opnieuw van politie
De aanbesteding van het jongerenwerk in het Rotterdamse Delfshaven moest van de politie opnieuw. Dat blijkt uit een rapport De lokale betekenis van basisteams, dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het rapport gaat over het werk van geüniformeerde agenten en het gebrek aan rechercheurs. De aanbesteding was volgens de politie niet kritisch gedaan. Bovendien zit de prioriteit van de gemeente verkeerd: namelijk in de aanbesteding voor het sociaal domein in plaats van veiligheid.
Dat komt doordat de leefbaarheid in Delfshaven sterk is verbeterd. De drugsoverlast is minder en er zijn steeds meer “yuppen” en “kosmopolieten”, volgens het rapport. Hierdoor is de gemeente niet kritisch geweest naar het gevoel van urgentie van jeugd-en drugscriminaliteit bij de politie.
“Dit leidt tot knelpunten in de afstemming en bij daadwerkelijke actie ten aanzien van de benoemde hoofdprioriteiten. De gemeente is bijvoorbeeld niet kritisch geweest bij de aanbesteding van jongerenwerk, waarna de aanbesteding (mede vanwege aandringen van de politie) opnieuw is gedaan.”
Er wordt bij de vergunningverlening onvoldoende gescreend, er wordt geen kwaad gezien in shisa lounges en er wordt geen vuist gemaakt tegen het verdacht grote aantal money transfer bedrijven, in een winkelstraat wel 10, verdachte horecazaken en winkels. Een RIEC-analyse toont aan hoe enorm veel verdacht geld er door dergelijke bedrijfjes stroomt.
De Rotterdamse politie vindt het moeilijk dat alle aandacht gaat naar het sociaal domein en niet naar veiligheid en verwijst naar een opmerking van Freek de Jonge : “Ik zag dat met de massagesalon en de gokhal op de hoek de misdaad prima is geïntegreerd.”
Bron: De lokale betekenis van basisteams; Over het werk van geüniformeerde agenten en het gebrek aan rechercheurs, Politieacademie 2017