Aanbesteden Strandbeheer Vlissingen rommeltje – Aanbestedingsnieuws

Aanbesteden Strandbeheer Vlissingen rommeltje

Vlissingen strand
Foto: Vlissingen.nl

In een bericht van Omroep Zeeland over de Vlissingse aanbesteding van het strandbeheer draait het uit op een rommeltje. Strandbeheerder Albert Dijkstra, al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor het strand, moet na 32 jaar het veld ruimen voor Stichting Strandexploitatie Veere.

De SSV gaat nu het afval verwijderen, strandbewaking regelen en het strand egaliseren. Ook beheert het het duin, wat de vraag doet rijzen of ook hier, evenals in Den Haag en andere kustplaatsen, het duin wordt beheerd door alle bomen te snoeien.

Was er een eerlijke competitie tussen Dijkstra en de stichting, nee. Vlissingen heeft een Europese aanbesteding omzeild door een beroep te doen op uitsluitend recht .   Een overheid kan dan een alleenrecht (of uitsluitend recht) vestigen op de ondernemer die daarmee exlusief bevoegd wordt voor het uitvoeren van de dienst. Om een verleend uitsluitend recht te beschermen, kunnen decentrale overheden beroep doen op de uitzonderingsgrond onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking’ (art. 32 lid 2 sub b richtlijn en art. 2.32 lid 1   sub b Aanbestedingswet).

Dat kan doordat er een wettelijke basis aan ten grondslag ligt, zodat er wordt aangesloten bij het publiek belang.  Maar dit is volgens Omroep Zeeland maar een deel van het verhaal omdat Vlissingen nu weer van het afgesloten contract af wil.

Tegen deze achtergrond loopt ook het Interreg-subsidie verhaal. Voor het verbeteren van de Vlaams-Zeeuwse kustlijn is een subsidie ontvangen van de Europese Unie. De subsidie is ontvangen voor duurzaam en ecologisch strandbeheer en komt er over het algemeen op neer dat er voor dat geld met zware diesels over het strand wordt gereden om de prullenbakjes te legen die eerder door Dijkstra met een wandelingetje werden geleegd. Grontmij laat in dit verslag   weten dat dat dan gaat met een beachcleaner, of ook wel strandploeg, de bodem wordt afgegraven en gezeefd door een net dat alleen fijn zand doorlaat en zelfs schelpen en zeewier vangt, waarmee je ook het beachen door vogels wel kan vergeten. Vlaamse autoriteiten gebruiken daarvoor beachcleaners van het merk d’Hooghe. De gemeenten in Nederland laten dat aannemers doen, zo blijkt uit het verslag van Grontmij. Het duurzame natuurbeheer van Dijkstra noemt Grontmij: tijdrovend en arbeidsintensief. Goed voor het milieu is dus weer eens niet maar van de subsidie kun je inderdaad wel flink wat biodiesel tractors laten rijden en dan ook nog eens een mooi rapport laten schrijven door een stagiair.

Volgens de website van de grensregio  is door de subsidiepartners in totaal €3.208.560,00 euro uitgetrokken voor dit 120km kustlijn project met een EU Interreg-bijdrage van €1.604.280,-. De Stichting Strandexploitatie Veere is op het zelfde adres gevestigd als subsidie-ontvanger Stichting Strandexploitatie Walcheren, aan de Prelaatweg in Westkapelle. Houdt het Europees Parlement kritisch toezicht op de effectiviteit van al deze verstrekte subsidies? Welnee. Daar gaat de EU niet over. Natuurbeheer dat ligt bij de lidstaten. Dat is het subsidiariteitsbeginsel van artikel 5 van het Verdrag van de Werking van de Europese Unie. We mogen het zelf weten als we de natuur duurzaam slopen. Hoera. Applaus. Laten we er nog maar extra budget aan uitgeven. Oh en we hadden er nog niet bij gezegd dat de aanbesteding voor het strandbeheer voor maar liefst 15 jaar is. Vlissingen en het Waterschap hebben dat besloten.

Wat het ook is met die uitsluitende rechten, Aanbestedingsnieuws krijgt ze nooit, wij hebben nooit een eerlijke kans gemaakt op het strandbeheer in Vlissingen. En Albert Dijkstra dus ook al niet. En de schapenherder op de Utrechtse Heuvelrug die nu een nieuwe baan moet zoeken door de aanbesteding, ook al niet. En de thuiszorg van Roosendaal ook al niet. En Salto. Het zijn op de een of andere manier altijd dezelfden die slachtoffer zijn van het aanbesteden op basis van het gelijkheidsbeginsel van de Europese Unie.

Bron: Omroep Zeeland , zie link in artikel

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *