Lokale gedragsmaatregelen verkeersveiligheid provincie Utrecht
Sinds 2019 is er nieuw landelijk verkeersveiligheidsbeleid dat toewerkt naar de ambitie van een halvering van het aantal verkeersslachtoffers in 2030 en nul verkeersslachtoffers in 2050. Dit beleid is vastgelegd in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030(SPV) en hanteert een risico gestuurde aanpak. De provincie Utrecht heeft deze aanpak overgenomen en uitgewerkt in de Regionale Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid 2019-2023(RUA). De RUA is via een intentieverklaring bestuurlijk vastgesteld. Samenwerking is één van de pijlers in het SPV en ook in de RUA.
Om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen, ligt de focus in de Provincie Utrecht in de RUA op twaalf prioritaire verkeersveiligheidsrisico’s. In de provincie Utrecht zijn er de volgende wegbeheerders:
- de Provincie Utrecht.
- 26 gemeenten, te weten: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist;
- het waterschap Rivierenland.
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en valt als enige wegbeheerder in de provincie Utrecht niet onder deze opdracht.
Verkeersveiligheidsproblemen kunnen van lokale aard zijn. Het gaat dan om problemen die locatie-afhankelijk zijn en zich voordoen op een specifieke locatie. Om deze problemen doelgericht aan te pakken, zal er een gedragsmaatregel moeten worden uitgevoerd op de specifieke locatie. Met lokale gedragsmaatregelen wordt de doelgroep benaderd op de plekken waar het probleem zich voordoet. Lokale gedragsmaatregelen worden hier breed opgevat. Hieronder vallen o.a. voorlichtingscampagnes gecombineerd met kleine maatregelen op of aan de weg. Ze kunnen niet alleen bestaan uit kleine infrastructurele maatregelen. Door in gesprek te gaan met gemeenten en het waterschap heeft provincie Utrecht inzicht gekregen in wat voor soort lokale problemen er spelen, voor welke doelgroep en modaliteit, of deze problemen bij meerdere wegbeheerders spelen en dat wij als provincie met lokale gedragsmaatregelen kunnen bijdragen aan de aanpak daarvan. Enkele voorbeelden van aangedragen lokale problemen vanuit de gemeenten zijn: te hoge snelheid binnen de bebouwde kom en verkeerd gebruik van bestaande en nieuwe infrastructuur.
Met deze aanbesteding beoogt de Aanbestedende dienst de volgende doelstellingen te bereiken:
- Inspelen op de wens van een wegbeheerder voor het oplossen van een lokaal verkeersveiligheidsprobleem met een gedragsmaatregel.
- De coördinatie, uitvoering en evaluatie van het hele proces, zoals hierna verder beschreven, onder de verantwoordelijkheid van de Uitvoerder. De Uitvoerder is de opdrachtnemer van deze opdracht.
- Het uitvoeren van lokale gedragsmaatregelen draagt bij aan het oplossen van lokale problemen op specifieke locaties op het gebied van verkeersveiligheid. Het beoogde resultaat hiervan is dat de verkeersdeelnemers op de specifieke locatie verkeersveiliger gedrag gaan Primaire doelgroep van de lokale gedragsmaatregelen zijn de lokale verkeersdeelnemers.
Buiten de scope van deze opdracht vallen:
- Het geven van verkeerseducatie aan doelgroepen en in het basis-, middelbaar en hoger onderwijs.
- Educatie en voorlichting aan doelgroepen gericht op problemen die niet gelinkt zijn aan een probleem op een specifieke locatie, bijvoorbeeld de BOB-campagne, Doortrappen of een training voor scooterrijders.
Er is sprake van een dienstverleningsovereenkomst ingaande op 1 januari 2025, met een initiële looptijd van vierentwintig maanden, die optioneel tweemaal met twaalf maanden verlengd kan worden. Voor de eerste twee jaar is voor deze opdracht in totaal maximaal €200.000,- beschikbaar. Voor de optionele verlenging met tweemaal twaalf maanden is per kalenderjaar €100.000,- beschikbaar. De hierboven genoemde omvang is slechts bedoeld als indicatie, opdrachtnemer kan hier op geen enkele wijze rechten aan ontlenen. De omvang is afhankelijk van de animo bij wegbeheerders om lokale gedragsmaatregelen te laten uitvoeren. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.
Bron: Tenderned dinsdag 13 augustus 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/345687
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 14 augustus 2024